hogyan tanuljunk itthon…

 

Mikor nekiültem, hogy akkor én most gyorsan mindent meg tudok az internetről, hogy hogyan is kell itthon okosan és legalább annyira vidáman tanítgatni (szándékos a kicsinyítés…. nem is hiszem, hogy ez a legjobb szó) egy két éves gyereket, hát hamar elbizonytalanodtam. Persze gondoltam, hogy millió ötlet, vélemény és irányzat létezik, de valahogy arra a tömegű információra, ami szembe jött, mégse számítottam. Ami azonban teljesen meglepett, hogy magyar nyelvű oldalt alig találtam (persze lehet hogy teljesen rosszul kerestem :))

Leginkább amerikai honlapokra bukkantam, ahol a kép alapján csuda mosolygós és kipihent anyukák osztották meg 100+ ötletüket, ezer képpel, minden féle csoportosításban arról, hogyan nevelik, fejlesztik otthon a gyermekeiket, kicsiket, nagyobbakat, iskolásokat. Úgy tűnik, az anyukák többsége szuper kézügyességgel és kreativitással bír, mert csak ámultam a képek láttán. Ahogy egyre-másra olvastam az oldalakat és ötleteket, úgy tűnt engem a Montessori irányzat szippantott be, vagy inkább érintett meg. Már majdnem minden post-ban feltűnt, hogy “Montessori inspired”, “living Montessori” vagy “Montessori homescooling”, és arra gondoltam, bárcsak ilyen gyerekkorom lett volna. Alacsony szekrények, elérhető magasságban szinte minden, állandó törekvés arra, hogy megtanítsák a kicsiket is önállóan elvégezni, amit csak tudnak, konyhák, edények, seprűk gyerek kezekbe való méretben, a játékok pedig nemcsak gyönyörűek, de leginkább fából készítették őket, és annyi, de annyi ötlet és játékos felfedezés, hogy tényleg tátva maradt a szám. Az egyik alapötlet pedig, miszerint “Tanítsd meg, hogy én is meg tudjam csinálni” végképp le vett a lábamról. Így aztán elfogadva a tényt, hogy ezen az úton indulok el, elkezdtem még tovább olvasni és konkrét öteleteket, tanácsokat gyűjteni. Csak írtam és írtam és már zsongott a fejem, mert közben gőzerővel elképzeltem, hogy majd mit valósítok meg, hogyan fogunk játszani és hogyan fogom megtanítani ezt meg azt… és akkor ebben a hatalmas lelkesedésben úgy döntöttem, hogy megírom az élményeinket, tapasztalatainkat ezen a blogon. Egyrészt magamnak, emléknek, naplónak és inspirációnak, hogy ne adjam fel, másrészt másoknak, hogy továbbadjam, amit mi megéltünk.

A töménytelen inpulzus miatt, fontosnak éreztem, hogy leírjam mi az én eredeti célom, mi az, amit szeretnék ezzel az egésszel. Hogyan tanuljunk itthon? Álljon itt az én elhatározásom, a legfontosabbak:

  • minden addig jó, amíg játék, amíg Samu élvezi
  • főleg hasznos dolgokat szeretnék megmutatni neki, ami a korához, érdeklődéséhez illik
  • önállóságra nevelni
  • valamilyen téma mentén haladni – nagyon tetszik a waldorf és montessori módszerekben, hogy valami (legyen az évszak, ünnep vagy valamilyen más téma) köré csoportosítják a “feladatokat”, hogy azok valamilyen úton módon összekapcsolódnak és így az egész hét/hónap keretbe kerül

Hát, összesen ennyi. Lássuk, hogyan működik. 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s