Heti téma

Ahogy már említettem rengeteg ötletet találtam a neten. Egyik jobban tetszett, mint a másik, és persze voltak olyanok is, amik a biztos nem kategóriába estek. Az egyik gondolat, ami nagyon hamar megtetszett a “montessori polc” volt. Ennek a lényege -ahogy én megfogalmaztam magamnak – hogy adott egy egy polcos szekrény, természetesen teljesen gyerekbarát, minden könnyen elérhető és levehető róla, és a játékokat, könyveket, képeket egy adott téma szerint tesszük ki rá. Erről aztán a gyerek szabadon választ, és azzal játszik, amivel szeretne. Ezt nagyon fontos pontank érzem, és azt gondolom, hogy jó erre időről-időre gondolni: sokszor jószándékból, idő nyomásból, türelmetlenségből vagy csak megszokásból mi adjuk a gyerekek kezébe a játékokat vagy éppen mi csináljuk meg, helyettük a dolgokat. Nehéz talán, de muszáj a háttérben maradni időnként. Hagyni, hogy ő csinálja, akkor is ha lassabb, vagy nem “jól” csinálja, vagy nem azt csinálja, amit mi szeretnénk. Háttérben maradni és figyelni, ő mit választ, mi tetszik neki, mit vesz le. Érdekes tapasztalás nekünk és csodás lehetőség nekik.

Tehát adott egy heti téma és a köré csoportosított játékok. Természetesen nem kell és nem is lehet mindent kitenni. Sőt, lehet, hogy olyan játékokat is kitalálhatunk, amihez semmi sem kell, csak mi, például kirándulás és levélgyűjtés az őszi erdőben, buszozás vagy éppen kukás autó nézés.

A téma meghatározása tehát az első lépés és utána ehhez lehet ötleteket gyűjteni.

Amikor már épp kezdtem elszállni a témák tekintetében egy nagyon jó írásba botlottam, ami szépen visszahúzott a földre, pont Samu mellé. A lényege az volt, hogy nagyon sok kezdő montessori-anyuka elköveti a hibát, hogy túl sokat akar, túl sok játékot próbál és a nagy akarásban és jószándékú nevelésben már épp csak a saját gyerekét nem veszi észre. Pedig, egy másik montessori elv szerint, elsősorban a gyereket kell figyelni, az ő érdeklődése kell, hogy meghatározza a tevékenységet. Végig se olvastam a cikket és már tudtam, hogy nálunk az első téma nem lehet más, mint a JÁRMŰVEK. Samu rajong az autókért, buszokért, villamosokért, kukás autókért, betonkeverőkért…és még sorolhatnám. Sose gondoltam, hogy a tudásom ilyen hamar kevésnek bizonyul majd (olyan 7. osztályig azt hittem kitart). De nem. Nem sejtettem (talán mert soha egy percre se gondoltam erre :)), hogy ezeknek a nagy munka és szállítógépeknek mind külön neve van, de őszintén azt se, hogy ennyi van belőle. Most úgy vagyok, mint amikor lesz egy új kocsid, addig fel se tűnt, hogy ebből a márkából ennyi közlekedik az utakon, de most, hogy te is abban ülsz, csak folyamatosan csodálkozol, hogy ott is egy, meg ott is egy. Na, hát, hogy mennyi “nagy” autó van, meg trailer, meg tartályos kocsi…hihetetlen. Mondjuk úgy tehát, az első téma adta magát.

Az elképzelésem, hogy heti témák mentén haladunk majd, és olyan montessori polcot igyekszem majd mindig összehozni, ami sokszínű, de nem zsúfolt, és közben nem kell óriási költségekbe verni magam. A téma meghatározásban és a játékokban is próbálom majd Samu érdeklődését szem előtt tartani. És azt is, hogy a kevesebb néha több!

Reklámok

2 című bejegyzés “Heti téma” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s