Gyerekszoba Montessori stílusban – elmélet

Ahogy haladunk előre a hetekkel egyre több pozitív tapasztalatom lett a nappaliban kialakított polcos résszel, ahová a tematikus hetekhez kapcsolódó játékok kerültek. Tetszett, hogy az egész könnyen átlatható és hogy Samu önállóan tud választani, így aztán egyre inkább szúrta a szemem a gyerekszobában lévő jelenlegi megoldásunk. Itt ugyanis dobozokban voltak a játékok és sehogyan sem tudtunk rendet tartani. Elkezdtem beleásni magam, hogyan is lehetne az egész gyerekszobát hatékonyabbá tenni, hogyan lehetne könyebb feladat a rendet megtartani és hogyan lehetne Samu önállóbb itt is.

Először nézzük mi mindent olvastam, utána leírom azt is, hogy én mire jutottam Samu szobájával.

A gyerekszobában négy különböző funkciónak kellene békésen elférni egymás mellett, ezek az alvás, öltözködés, játék és olvasás.

alvás 

Az alvás ugye nem jelent mást, mint a gyerekágyat. Általános érvényű szabályként azt tartják, hogy alacsony ágyat válasszunk (akár ágykeret nélkül csupán egy kis méretű matracot). Ezzel biztosítjuk a szabad mozgást a szoba lakójának, hiszen könnyedén leszállhat, felmászhat. Nincs felnőtthöz kötve a mozgása, de veszélynek sincs kitéve.

öltözködés

A ruhás polc vagy szekrény gyerekmagasságú legyen, könnyen elérje és le tudja venni, amit szeretne. Sokan az akasztókat és a dobozokat javasoljak, azok könnyen kezelhetők, és rendet is egyszerűbb így tartani. Mivel mindent elér, erősítjük az önállóságát, maga választhatja és veheti ki a ruháit. Ha ezt túl soknak érezzük, egy másik lehetőség, hogy minden nap két szett ruhát teszünk ki, és abból választhat a gyerkőc. Valószínűleg a limitált kínálat egyszerűbbé teszi a dolgot mind a választás, mind a rendtartás szempontjából. Tükör jó ha van a szobában, és a legalkalmasabb hely erre valóban a ruhás szekrény mellett lehet. Itt fésülkedhet, öltözhet (már aki tud önállóan).

játék-játszótér

Ez talán a legizgalmasabb terület. Számomra mindenképp ez tartogatta a legtöbb újdonságot ahhoz képest, amit eddig helyesnek gondoltam. A játékok tárolására a legjobb megoldás egy kicsi, gyerekbarát méretű polcos szekrény. A polcon van a hangsúly, mert ez lehetővé teszi, hogy a gyerek egyszerre lásson minden játékot és így könnyen tudjon választani közülük. A dobozokkal az az alapvető probléma, hogy bár sok játékot elnyelnek és kívülről úgy tűnik rend van, igazából nem tudjuk mi hol van, és nem is látjuk át, hogy mi mindenünk van. (Bár ha a dobozokra ráragasztjuk, hogy mi is van benne és valóban ott is tartjuk azokat a játékokat, akkor ez nem teljesen igaz.) A “jó Montessori megoldás” szerint a polcokon szellősen helyezzük el a játékokat, és összességében ne is legyen túl sok játék kint. Ami viszont kint van, annak legyen meg minden darabja.

Felmerülhet a kérdés, hogyha csak kevés játék kerül ki a polcra, mi lesz a többivel? Érdemes időről-időre egy válogatást tartani, és azokat a játékokat, amit már kinőttek a gyerekek eltenni/továbbadni, amihez pedig még kicsik, elpakolni. Így rögtön egy kisebb készletünk lesz, és még itt se álljunk meg! Folytassuk a szelektálást azzal, hogy most melyik érdekes és/vagy hasznos a gyermekünk számára. Ami ezek után marad, abból válogassunk a polcra, a többit pedig tegyük be egy dobozba a szekrény tetejére. Hagyjunk időt a gyereknek, hogy megszokja és játszon azokkal a játékokkal, amik kikerültek, de időről-időre (mondjuk havonta), vegyük elő a dobozt és cseréljük le a játékok egy részét vagy akár az egészet. Az érdeklődése is változhat, ezt is le tudjuk így követni, és a most előkerülő régi játékok újra izgalmasak lesznek.

A polc egyik részét meghagyhatjuk a heti témának is, azaz az akár hetente, naponta is változhat. Ha megszokja, akkor valószínűleg izgatott örömmel fogja majd keresni, hogy éppen mi került oda.

Ha úgy érezzük, hogy egy játék egyáltalán nem kerül elő, akár át is rendezhetjük a polcot, azaz nem hozunk be új játékot, csak a helyüket változtatjuk meg.

A polc mellett a másik szükséges bútordarab az asztal és a szék – természetesen gyerekbarát változat. Itt lehet rajzolni, játszani, de akár könyvet is lapozgatni.

Fontos (lenne), hogy a rendrakás szokássá válljon. Ha valamivel már nem játszik, akkor tegye vissza a helyére. Ez ennél a polcos verziónál valóban megvalósíthatónak tűnik, hiszen így max 8-10 játék van egyszerre kint és mindegyiknek fix a helye.

olvasás

A könyvek, az olvasás szeretetét tudjuk ezzel az olvasó kuckóval még inkább megalapozni. Szuper gyerekeknek való könyvespolcokat lehet már kapni, amik egyrészt alacsonyak, másrészt – és ez a lényeg – a könyveket a borítójukkal kifelé lehet beletenni, ami lehetővé teszi, hogy  már az egész kicsik is maguk tudják kiválasztani és kivenni, amit lapozni szeretnének. A játékokhoz hasonlóan itt sem érdemes a teljes könyvkészletet kitenni, elég lesz 3-4 darab is. Ha van helyünk, akkor egy kényelmes párna vagy takaró segítségével egy olvasó kuckót is kialakíthatunk.

A berendezés, fal és egyéb dekoráció kitalálásánál, megálmodásánál vegyük figyelembe, hogy az valóban a gyermekünk igényeit és szükségleteit kövesse. Ne a saját meg nem valósult gyermekkori álmainkat és ne is mások elvárásait tartsuk szem előtt. Biztosítsuk a gyerekeknek a szabadságot a mozgásban és a választásokban. Például ne legyen kint olyan játék, amivel nem szabad játszani, csak ha egy felnőtt is ott van. Támogassuk az önállóságát, elsősorban a számára elérhető magasságokkal. Ügyeljünk a rendre és az egyszerűségre. És természetesen igyekezzünk szépséget vinni a szobába.

Ez hát az elmélet. A következő részben a saját tapasztalataim írom meg. De addig is néhány kép inspirációnak.

 

A képek forrása:
http://www.howwemontessori.com
http://www.jenniandjody.com
http://www.thekavanaughreport.com
lynnlly.com

 

 

Reklámok

6 gondolat “Gyerekszoba Montessori stílusban – elmélet” bejegyzéshez

  1. Az nálunk is működik, hogy elteszem a játékok egy részét, illetve cserélgetem a helyüket, hogy ezzel ismét felkeltsem az érdeklődését egyes játékok iránt. Ez a cserebere nagyban kedvez az önálló, aktív játéknak, de azt vettem észre, hogy a rendrakást nagyban megnehezíti: hisz ami tegnap még itt volt, ma már máshol van, sőt lehet, hogy nincs is itt, helyett teljesen új dolog került elő. Még ezt kellene valahogy megoldanom 🙂 Léna egyébként 2 éves 🙂

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s