Gyerekszoba Montessori stílusban – gyakorlat

A bevezető elméleti rész után lássuk, hogyan sikerült ezt a gyakorlatba átültetnem -anélkül, hogy teljesen új bútorokat kellett volna beszerezni. 🙂

ágy

Samu egy rácsos kiságyban alszik, ami egyenlőre marad is. Olyan az ágy, hogy pár rácsot ki is lehet venni, ezzel teljesen meg is valósulna a szabad mozgás, hiszen maga a fekvőrész már régóta a legalsó részre van állítva. De! egy-két hónappal ezelőtt megadtuk neki ezt a szabadságot és nem volt megnyugtató az eredmény 🙂 Samu lelkesen ki-be mászkál, amivel nincs is baj. A baj ott kezdődik, hogy éjszaka is elindul, és szótlanul, egy hang nélkül jön-megy. Ez már nem olyan jó érzés, ezért egyenlőre visszakerültek a rácsok, a szabadság korlátozott. 😦

öltözködés

Egy polcos ruhás szekrényben tartjuk Samu ruháit, méretét tekintve nem éppen gyerekbarát. De mivel nem állt szándékomban újra cserélni, ezért a belső elrendezésén változtattam. Az én igényeimnek megfelelően használtuk eddig, azaz fent voltak azok a ruhák, amiket hord, alul pedig a még nagy ruhák és az ágyneműk, törölköző stb. Most megfordítottam a sorrendet és Samu méretének megfelelően átpakoltam az egészet. Az alsó fiókba kerültek a pelenkák, amit azóta már Samu szokott kivenni, és a fölötte lévő polcokra azok a ruhák, amiket most hord. Felülre került a többi, illetve itt kapott helyet 2 doboz játék is, amiről később lesz szó.

Tükör egyenlőre nincs a szobában, nem is látom, hova férne. Cserébe a nappaliba került egy tükör, teljesen Samu kompatibilis méretben, a földre helyezve, amit lelkesen használ.

játék

Az izgalmas rész, ugye! Nekünk egy IKEA-s tárolórendszerünk volt dozokkal – micsoda jó ötletnek tűnt ez egy éve 🙂 De be kell valljam, hogy az utóbbi időben már nagyon sok fejtörést okozott, mert mindig elveszett valami, nem találtuk, és Samu főleg céltalanul

dsc_0001
előtte

pakolászott bennük. Itt mindenképp szerettem volna valami nagy változást elérni. Szerencsém volt, mert kiderült, a dobozokat polcokra lehet cserélni! Mikor Samuval együtt neki ültünk ennek az átalakításnak, kihúztuk az összes dobozt és ott ültünk a szoba közepén, dobozokkal elbarikádozva és fogalmam sem volt, hogy akkor ezt a sok játékot most hová fogom tenni. A polcok valóban jól mutattak a szekrényben, de egyenlőre üresen néztek vissza ránk. Samu persze nem volt úgy megilletődve mint én, ő rögtön lelkes rámolásba kezdett. Ekkor nekiláttam és átválogattam az egészet, és szívemből mondom, hogy megérte. Volt pár régi bébijáték, amit már ezer éve elő se vettünk – ezeket kitettük. Volt pár elemmel működő, zenélő csoda – ezeket is kitettem. Volt egy doboz lego, amivel Samu igazából még nem játszik – ezt eltettem későbbre. Ekkor már látszott a fény az alagút végén! Kiderült, hogy pár fürdőjáték is kallódott a dobozokban, azok mentek a fürdőszobába. Voltak plüssök, amik egyenlőre nem kötik le Samut – mentek a lego után. És volt még pár játék, ami eddig nem rúgott labdába – ezek is csatlakoztak a plüssökhöz. A maradékból válogattam párat a polcra, próbáltam olyanokat, amiket Samu mostanában szeret vagy amikkel régebben sokat játszott, de újabban valamiért nem kerültek elő. Ezeket le akartam tesztelni, hogy megunta őket vagy sokkal prózaibb az ok, egyszerűen csak nem találtuk. Végül lett két doboz (legalább felhasználtam, és nem kellett a pincébe vinni :)), ami a ruhás szekrénybe került: az egyikben a cserejátékok, a másikban a jövő játékai kaptak helyett. Ezenkívül egy kinőtt játékos táska várta a sorsát és nem is maradt egy játék sem a földön. Nagyon elégedett voltam az eredménnyel. Tényleg jó érzés volt a polcra nézni, átlátható volt és mindennek lett helye.

dsc_0038
utána

Most már azt is elmondhatom, hogy nagyjából sikerül is megtartanunk a rendet. Samu is tudja már, mit hova kell tenni, és ha magától nem is, de kérésre mindig vissza is teszi. 🙂 A következő lépcső a csere lesz. Kíváncsian várom, hogyan fog működni!

Egy polcot üresen hagytam a heti témáinknak, ez jól is múködik – mindig hoz egy kis változatosságot. És egy kicsi doboz maradt a fa kockáknak.

A nappaliból bekerült a kisasztal és a szék. A pelenkázótól eddig nem fértek be a szobába, de miután az felkerült a padlásra, már kényelmesen be tudtam pakolni.

olvasás

Samu lelkes könyvnézegető, így ez a rész nagyon fontos volt nekem. Egyrészt, hogy ezt az érdeklődést fenntartsuk, másrészt hogy rendet is tartsunk. A könyveknél ugyanis teljes kudarcba fulladt eddig a rendtartási és rakási kísérletem. De teljesen érthető, hogy miért. Samu mégflisat-fali-tarolo__0375058_pe553063_s4 nem tudja a gerincénél fogva kivenni a könyveket, visszatenni meg pláne nem. Így ahogy esik, úgy puffan alapon egymás hegyén-hátán álltak (inkább feküdtek) a könyvek. Gyönyörű gyerekeknek való könyvespolcokat találtam – elég drágán. 😦 Aztán az IKEA-ban két megoldásra is bukkantam, de mivel a fúrás nem volt opció, ezért azzal a maradék eggyel be is értem. 🙂 Nem túl nagy, kényelmes, és teljesen rendben tartható. Tökély. Mivel több hely már nincs a szobában, kis kuckót nem tudtam kialakítani olvasásra. De még gondolkodom, hátha valamilyflisat-konyvtarto__0410024_pe570087_s4en átrendezéssel sikerülhet. Addig is főleg a nappaliban a kanapén vagy a szőnyegen olvasunk, és úgy látom, hogy Samunak ez így  is épp elég kényelmes.

Összességében azt gondolom sikerült megvalósítani, amit elhatároztam. A játékok átláthatóbbak, kevesebb van ugyan elől, de többet játszunk velük és a rendre való szoktatás is már esélyesebb feladatnak tűnik, mint egy-két hónapja. A ruhás szekrény átpakolása pedig növelte Samu önállóságát, és bár a ruhák még nem izgatják, úgy gondolom később a pelenkán túl azokat is ő fogja majd választani. És, ami talán a legérdekesebb tapasztalás, hogy a szekrénybe, dobozba zárt játékok tényleg nem hiányoznak!

Reklámok

2 gondolat “Gyerekszoba Montessori stílusban – gyakorlat” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s