Járművek hete II.

Samu új felfedezést tett nemrég: a játékautók gurulnak, sőt, ő maga tudja gurítani őket. Annyira tetszik neki ez a számára új játék, hogy hosszú-hosszú ideig gurigatjuk az autókat egymásnak. Ülünk egymással szemben a szobájában, a nappaliban, a konyhában, az előszobában és csak jönnek-mennek az autók köztünk. Van, hogy nagy családi autózásokat is rendezünk, apa és Petra is beszáll és így aztán már határtalán mókává változik az egész. Számomra egész egyszerűen lenyűgöző, ahogy a gyerekek beleengedik magukat a saját felfedezéseikbe. Teljes lényükkel tudnak egy dologra összpontosítani és az öröm, amit az “új” megismerése jelent számukra az arcukra, mosolyukra van írva. Nem is volt kérdés ezek után, újra járművek hetét tartunk!

Nem is olyan régen volt, hogy először foglalkoztunk ezzel a témával, de most egészen máshonnan közelítettem meg. És bár úgy terveztem elő veszünk egy-két ötletet, végül erre nem jutott időnk. 🙂 Elsősorban a kerekekhez, guruláshoz kapcsolódó és “szerepjátékos” ötleteket kerestem.

Az egyik kedvenc móka az autóverseny lett. Természetesen nem az én fejemből pattant ki, Samu apukája volt az ötletgazda, ő játszott autóversenyzőset hosszú éveken keresztül. 🙂 Egy billenőpadot használtunk hozzá, de ezautoverseny helyettesíthető bármivel, amit otthon találunk: gördeszka, nagy alakú kemény fedeles könyv, vágódeszka, nyújtófa stb. A billenőpadból készítettem egy lejtőt, úgy hogy az aljából az autók szabadon tudjanak még gurulni – ez volt a versenypálya. A lejtő tetejéről indítottunk két autót – én voltam általában az “indító” – és néztük, hogy melyik tud messzebbre gurulni – Samu volt jellemzően a bíró, a pálya oldalán, végén várta az autókat és hangos nevetéssel, tapsolással hirdetett eredményt. Egy verseny nem verseny – Samu lelkesen és megunhatatlanul hozta vissza az autókat az újabb megmérettetésre. Minden autót kipróbáltunk és lett egy abszolút győztesünk – ez az autó egyszerűen verhetetlennek bizonyult. Nem meglepő, de a győztes autót Samu apukája választotta egyszer egy játékboltban, én észre se vettem volna. Csak ajánlani tudom, ha gyorsan guruló autót keres valakit! Olykor-olykor baleset is megesett, és a lejtő alján ragadt autókat elütötte egy gyorsan száguldó kocsi. Sőt, a nagy dömber még autószállítás közben is kipróbálta magát. Nem is tudom leírni az összes variaciót, amit kipróbáltunk!

constructionA másik népszerű játék az autós “turka doboz” volt. A bogaras verzióhoz hasonlóan most is telepakoltam egy dobozt mindenfélével és egy építési területet igyekeztem megvalósítani. A földet különböző hüvelyesek adták: fehér bab, csicseriborsó, lencse, fának a tobozok álltak be, az építési törmeléket, nagyobb darabokat pedig a gesztenyék, mogyorók és a színes üvegkavicsok játszották. A kisebb játékautók (nálunk ez egy kukásautó és egy betonkeverő) tökéletesen passzoltak méretben, főleg ezekkel játszottunk. A kukás autó nagyon jól szuperált, mert lehetett bele pakolni is, és el tudott szállítani még kisebb gesztenéyket is oda, ahol szükség volt rá. Samu nagyon élvezte a “turka dobozt”, szívesen pakolta és gurigatta az autókat. De meg kell mondanom, hogy a pakolás nagyobb izgalommal töltötte el, sokszor végződött úgy a játék, hogy flakonokba, tálcákba kezdte átszedni a csicseriborsót – valami számomra megmagyarázhatatlan szenvedéllyel rámol ilyen apróságokat egyik helyről a másikra. 🙂

Népszerűségnek örvendett az autó mosó szerepjáték is. Volt egy koszos autónk, amitautomoso mindenképp meg kellett mosni, ezért gondoltam egyet: játszunk autómosót és tisztítsunk meg még párat. A fürdőszobában egy lavórba tettem langyos vizet és persze egy kis habot is csináltam hozzá, majd szivaccsal neki álltunk megpucolni az autókat. Samu először furcsán nézett – megértem, végülis nem pont így néz ki, amikor autót mosunk, de aztán lelkesen tisztogatott a szivaccsal. Miután elégedettek voltunk az eredménnyel, egy törölközőre tettük száradni a kocsikat. Ezt a játékot egyébként érdemes kipróbálni más tárgyakkal is: megmoshatunk műanyag állatokat, gyümölcsöket vagy akár babát is. A gyerekek többsége szívesen pancsol, és az őszi/téli napokban a fürdőkádban vagy fürdőszobában adhatunk erre teret.

Mindig rácsodálkozok, hogy Samu mennyire rajong a fiús dolgokért: autók, motorok, építkezés mind-mind felkeltik az érdeklődését és lekötik a figyelmét. Hát igen, ezt biztos nem tőlem látja, ezt hozta magával valahol a sejtjeiben. Hálás vagyok, hogy ott lehetek vele, amikor egyre inkább felfedezi és megismeri a világnak azt a részét, ami őt érdekli. És kívánom, hogy legyen elég türelmem ezredik alkalommal is elgurítani az autót, mert a gyerekek a sok-sok ismétlésből tanulnak, és ettől igazán nem akarom elvenni a kedvét.

Reklámok

Egy gondolat “Járművek hete II.” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s