Kötődés a kezdetektől

A fiam most 12 hetes, Sólyomnak hívják. Nekünk egyenlőre még messze vannak az olyan tanulós játékok, amiket Samu és szülei játszanak, azonban az alapokhoz pont időben vagyunk 🙂

A biztonságos, illetve jó kötődés megalapozza a későbbi tanulást. Vagyis így tanították nekünk és egyet is értek a kötődés fontosságával, viszont sokszor csak a születés után kezdenek el arról beszélni, hogy ki kell alakuljon a kötődés anyuka és baba, illetve közvetlen családtagok (apa, tesók) és a baba között. Mi ettől kicsit korábban kezdtük, az anyaméhben.

Olvastam több helyen a gyermek fejlődéséről a várandós időszakban, és így jutottunk el ahhoz, hogy ha már magamra és az étkezésemre odafigyelek a kicsi testi fejlődése érdekében, akkor miért is ne törődhetnénk a kis személyével, lelkével is. Köztudott, hogy a pici már a pocakban is hallja a külső zajokat a 3 hónaptól, ám mi még ezt az időt is megelőzve igyekeztünk kapcsolatot teremteni az érzések által. Több tanulmány van arról, hogy az anyukák érzelmei miként hatnak a fejlődő magzatra, bár ezek olvasását érzékenyeknek nem javaslom, hiszen többnyire negatív példákat sorakoztatnak, mivel ezek produkálnak szélsőséges eredményeket. Az egyik ilyen könyv, amit olvastam A lelki köldökzsinór. Akit bővebben érdekelnek ilyen témák, annak szeretettel ajánlom.

Visszatérve a személyes tapasztalatainkhoz, el kell mondanom, néha én magam is megdöbbentem. Egyik eset a párommal történt. Hiába sietett megfogni a hasam mikor rúgott a kicsi, valahogy olyan kicsiket rúgott, hogy ő nem érezte. Elkezdtem hát bíztatni a gyereket, rúgjon legalább csak 1x olyan nagyot, hogy az apja is megérezze. 2 nap bíztatás után mikor apa elkezdte a szokásos esti meseolvasást a pocaknak, Sólyom akkorát rúgott oda ahova az apja rakta a kezét, hogy csillagokat láttam. Ezt követően a meseolvasáskor a hasam mindig elcsúszott a párom felé, érezhetően odasimult Sólyom, ahol az apja keze volt.

A mesék mellett, én is sokat beszélgettem vele, amihez szintén elmesélem a legérdekesebb történetemet. Ez nem más, mint a születésre-szülésre való közös készülésünk. Megjegyezném, hogy kaptunk külső segítséget, egy Dúla által tartott szülésfelkészítő formájában. Az itt halottakat én is sokszor átbeszéltem a fiammal. Mondtam neki, hogy kettőnk közös munkája lesz az ő születése, és fontos, hogy összhangban tudjunk lenni. Nehéz lesz és fájni fog, de ez jó fájdalom, mert a végén a karjaimba vehetem. Ezt és ehhez hasonló gondolatokat sugalltam a fiamnak, és meggyőződésem, hogy ez közrejátszott abban, hogy első szülés ellenére a becsült vajúdásnak kb. a fele alatt világra jött Sólyom. Nem volt szükségünk se fájdalomcsillapítóra, sem oxitocinra. A szülésen nem csak átestem, hanem megéltem, és jó élmény volt.

Hiszek abban, hogy a kötődéssel nem csak a szülést követően érdemes foglalkozni. Ő már akkor is egy kis lélek, mikor teste még alig emberszerű.

Azt tanultam, hogy a jó kötődéshez a szükségletek megfelelő kielégítése szükséges. Másik, amit szinte a fejünkbe vertek a napirend fontossága, mely a biztonságérzetet adja, ami szintén fontos eleme a kötődés kialakulásának. Nos, ez gyakorlatban nem kőbevésett, legalábbis nálunk. Mert ha épp a hasa fájt, vagy jelenleg épp a foga miatt nyafizik, akkor nem ültetem le, hogy most nézelődj…abszurd is lenne 🙂 na meg ilyenkor az alvás sem addig tart, mint más napokon, így a gyerek szükséglete sokszor felülírja a napirendet, amit persze nem hasra ütésre találtunk ki, hanem úgy kezdett lassan formát önteni, ahogy ő igényelte.

Sólyom napi programja egymást váltva tartalmaz, meghitt együttlétet, csendes pihenést, aktív foglalkozást (ének, mese, mondóka, egyéb szórakoztatások – apával bohóckodás), önálló nézelődés és akaratlagos mozgásra való ösztönző környezetben való játékot.

Az egyik gyógypedagógus tanárnőm mondta mindig, hogy egyensúlyt kell teremteni a pihenés, az aktív foglalkozás, meghitt együttlét és gondozások közt. Ugyanúgy szüksége van annak a gyereknek csendre és nyugalomra is, mint érdeklődést felkeltő dolgokra, vagyis inger gazdag környezetre. 🙂

Azt hiszem kijelenthetem, hogy párommal úgy érezzük megérte időt szánni már a várandós időszakban is kapcsolatra a picivel. Már lassan 3 hónapos lesz Sólyom, és teljes gyönyörűséggel nézem, ahogy rajong az apjáért, holott apáknak mindig nehezebb a dolguk a kötődés kialakításában. Megérte a pocakomnak felolvasott sok-sok mese és érintés 🙂

A teendőnk, tovább haladni ezen az úton és törekedni a biztos alapok kialakításához. 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s