Könyvek

Gyűjtemény az általam olvasott témához kapcsolódó könyvekről:

Tanítsd meg, hogyan csináljam! – Maja Pitamic

ko%cc%88nyvAz egyik első könyv, amit a témában elolvastam, sok-sok ötlettel, jó magyarázatokkal bír, de ami a legfontosabb, nagyon sok lendületet nyertem belőle. A Montessori szemléletű gyakorlatokat öt féle csoportosításban mutatja be: alapvető kézségek, érzékek fejlesztése, nyelvi fejlődés, számolási kézségek és tudomanyos alapok. Emiatt a csoportosítás miatt igazán felhasználóbarát, könnyű benne megtalálni azt, amire éppen szükségünk van.
A célközönség a 2-5 éves korú gyermekek szülei, tehát inkább az óvodás kor, de az első két fejezetből már fiatalabb gyerekek számára is választhatunk feladatokat. És ami igazán vonzóvá teszi, hogy semmilyen eszközt nem kell beszerezni, szinte csak olyan eszközöket használ, ami otthon elérhető.

Korosztály: 2-5 év

Hogyan fejlesszük a 3 évesnél fiatalabb gyermekeket? – Claudia Schafer831503_5

Montessori üzenete a mának, ahogy az alcím fogalmaz. És valóban erről szól a könyv. Sok elméleti tudást tartalmaz, pl. az érzékeny szakaszokról és a csoportos foglalkoztatásról. De ugyanakkor az előző könyvhöz hasonlóan számos gyakorlati ötlettel is szolgál.

Ha valakit mélyebben érdekel a kicsik fejlődése, tanulása, a tudományos kutatások eredményei, hogy mikor mi az, amit már tudni “illik”, vagy pedig az intézményi keretek között történő nevelésben szeretne segítséget kapni, akkor bátran ajánlom.

Korosztály: 0-3 év

Anya, taníts engem! – Deákné B. Katalin

Végre egy magyar szerző a témában 🙂

709384_5Rengeteg, és még annál is több fejlesztési lehetőséget, játékot, feladatot tartalmaz a könyv születéstől iskolakezdésig. A feladatokat a fejlesztési területek szerint csoportosítva találjuk meg: mozgás, kézügyesség, látás, hallás, érzelmi élet, beszéd, önálló játék, környezet megismerése. Nemcsak ötleteket találunk a könyvben, hanem napi ajánlást is, amit ha követünk, biztosak lehetünk benne, hogy egy fejlesztendő terület sem marad ki a héten.

Nekem kicsit “szigorú” a beosztás, de kétséget kizáróan egy “ötletbánya” a könyv.

Korosztály: 0-6 év

Kreatív játékok kisgyermekeknek – Christopher Clouder, Janni Nicol

736759_5Csak kreatív és ügyes kezű szülőknek ajánlom! A könyvben Waldorf-módszer szerint ajánlott játékokat találunk  rövid leírással, hogy magunk is el tudjuk őket készíteni. Négy téma köré csoportosulnak az ötletek, egy-egy példát is mutatok:

  • gondoskodás – Waldorf baba
  • tudatosság – szélcsengő
  • tevékenység – vitorlás
  • kíváncsiság – kincses láda.

Nekem személy szerint nagyon tetszik a könyv, de sajnos az előállításnal beletörött a bicskám. 😦 De persze a játékok nem feltétlen kell nekünk megcsinálni, boltban is megvásárolhatjuk őket.

Korosztály: 0-2 év

Játék a babával – Anne Pulkkinen

875127_5Az első időszakban nyújhat segítséget ez a színes képeskönyv 50 kézségfejlesztő játékával. A baba kora szerint három csoportot alakítottak ki: 1-3, 4-6, 7-12 hónapos babáknak való játékokat mutatnak be. Rövid leírások és képek segítik a megértést.

Egyszerű, könnyen kivitelezhető ötletek vannak a könyvben, aminek egy részére valószínűleg magunk is gondolunk. Ugyanakkor főleg az első időszakban nagyon jó mankó lehet, hogy mit is játszunk a még csak fekvő vagy éppen forogni tudó babával.

Korosztály: 0-1 év

Játssz, hogy érezz, hogy tanulj, hogy élj! – André Stern

Talán kissé kilóg a sorból, mégis mindenképp szeretném megemlíteni ezt a rendhagyó ésjatsszboritob forradalmi könyvet. A szabad játék és a környezet fontosságára hívta fel elsősorban az én figyelmemet. Az író egyedi háttérrel, életúttal rendelkezik ugyanis egyáltalán nem járt iskolába, sőt, a gyermekeit sem iratja be. Nincs fejlesztés, nincs tanítás, még otthon tanulás sem, ellenben a gyermek szabadon, a szülők feltétlen támogatásával és bizalmával a háta mögött követi a saját lelkesedését. Arról tanul, vagy úgyis mondhatnám azzal játszik, ami éppen érdekli.

Mindez elég messze van a mai valóságtól, ugye? Nem állítom, hogy ez a helyes út, de ajánlom mindenkinek, aki nyitott az újra és arra, hogy eddigi elképzeléseit teljesen más szemszögből vizsgálja meg.

Korosztály: 0-99 év

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s