Családi mókák

Egy átlagos család vagyunk, ahol az apa kora reggeltől késő délutánig dolgozik. Így az együtt töltött időt még inkább értékeljük és szeretjük „élettel” megtölteni. Na de bevallom, hogy nekünk sem mindig olyan egyszerű ÉRTLEMESEN, HASZNOSAN eltölteni a „közös játéknak” szánt időt. A gyerekek pedig piszkosul őszinték, azonnal jeleznek, ha az adott elfoglaltság nem nyerte el a kedvüket, unalmasnak, nehéznek találják. Sőt jelenleg 2 fiút kell összehangolnunk (akiknél a korkülönbség még igen csak számottevő). Ezért elkezdtem összegyűjteni egy-két ötletet, ami nálunk leginkább sikert aratott. Sokszor utalok arra, hogy együtt vagyunk, ami jelen esetben 4 főnek értelmezhető, azonban a Zente fiam 7 hónapos. Számára a játék abból áll, hogy velünk van, nézi a reakciónkat. Mi szólunk hozzá, Barna fiam néha odamegy, puszit ad és megsimogatja. (Ugyanez vonatkozik az étkezésekre is. Közénk tesszük és „együtt” eszünk, azt leszámítva, hogy közvetlenül nem a mi ételeinkből táplálkozik és nem széken ül)

  • Tornázás 2 évessel

Az irányított mozgás eddig nem igazán kötötte le a gyermekem figyelmét. Lehetett vele mókázni, életkorának megfelelően sokat mozog és utánozni is próbálja a felnőtt gyakorlatokat (amit persze még nem tud helyesen végrehajtani), de a neki szánt gyerekmozgásokra nem vevő. A foglalkozás sikeressége köszönhető a közös családi játéknak.

Menete a következő volt: Egymás mellé tettünk 2 széket. Az egyiken apukája ült, míg a másikon a kisfiam. A kezembe kártyák voltak. Először kvíz kérdéseket tettem fel (pl. ki mennyi idős, kinek mi a neve, ki hol lakik stb.) aki gyorsabban adta meg a helyes választ egy kártyával lett gazdagabb. Mikor elfogytak a kezemben lévő kártyák, részeredményt hirdettem.

Utána következtek az ügyességi feladatok (pl. előre, hátra, oldalra ugrálás, szék alatt kúszás, földön forgás, mászás stb.) Hasonlóan az előző fordulóhoz, aki megoldotta a feladatot, kártyát kapott, a végén eredményhirdetés és a győztes ünnepelése.

Ilyen hangulatban és csoportos játékkal nagyon sok mindenre sikerült rávennem.

  • Kip-kop kopogok (kártyás változata)

Egy ideje játsszuk már és még ma is szeretjük. Jókat tudunk rajta még mi szülök is mosolyogni. A játék menete a következő: Vannak állatos kártyák, amelyek egy kupacban, középre teszünk. Körbe megyünk. A kezdő ember kopogtat az ismert mondókával: „Kip kop kopogok, találd ki, hogy ki vagyok?!” És a kezdő, kopogtató játékos most egy állathangot utánoz, a többiek pedig megpróbálják kitalálni, hogy melyik állat hangja elevenedett meg, miközben a középen található kártyák közül a megfelelőre lecsap.

Persze a játékot kártya nélkül is lehet játszani. Ebben a formában a kocsiban, készülődés, sétálás vagy egyéb (kisfiamnak unalmasnak vélt) időben nagyon szórakoztató. Szeretem játszani, mert nagyokat kacarászunk és már egész kicsi kora óta leköti. Sőt ma már a 7 hónapos fiam is hatalmasakat kacag köztünk.

  • Szerepjátékok

Mindenkinek van kedvenc témája. Nálunk sokszor jön elő játékként is, hogy boltba megyünk, főzünk, szerelünk, gyógyítunk. (Itt sokszor kap képességeinek megfelelő szerepet Zente is.)

  • Dominó

Az egészet úgy kezdtük, hogy kártyákat készítettünk. Mindegyikből két darabot. Matricákat ragasztottunk előre általam vágott kartonpapírra. Itt még minden kártyára egy-egy matrica került. (Az én fiam már régóta szereti a matrica ragasztását, na de melyik gyerek nem?! ) Majd szétosztottuk háromfelé (anya, apa, baba) és az ismert kártyajátékhoz hasonlóan egy játékos letette, míg a másik játékos, akinek a kezében volt a párja rátette. És így ment, míg el nem fogyott.

Igazából ebben az időszakban még nem hirdettünk nyertest. Leginkább a közös játék volt a cél és a figyelem. (De lehet nyertessel a végén is játszani. Akinek előbb elfogy a kezében lévő kártyák, az lesz a győztes).

Aztán végül ezt fejlesztettük ki személyes dominóra. Jelenleg Mikulás, hóember, karácsony stb. matricákat ragasztunk a kivágott kartonlapra (most már mindegyikre kettőt) és keressük a hasonlókat (színben, figurában).attachment_1940245000000027001_attach_1_1940245000000027001_20161209_105138-collage

Gyöngy

Reklámok

2 gondolat “Családi mókák” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s