Biztonságban a konyhában

Miután tudatosult bennem, hogy a kisfiammal a hozzátáplálás óta egyre több időt töltünk a konyhában, úgy éreztem, itt az ideje átgondolni, hogyan tegyük mindezt. Kisgyerekes anyukaként természetesen mindig és mindenhol radarszemekkel vizslatom a terepet, és azonnal felmérem a veszélyforrásokat. Ez ilyen tipikus „anyukabetegség”… 🙂 Így jó ötletnek tartottam először azt összeszedni, hogy mik a legfontosabb óvintézkedések a konyhában. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de mióta én anyuka vagyok, az agyam helyén (vagy legalábbis egy nagy részén) kizárólag listák vannak. Tennivalók, vennivalók, stb… Úgy érzem, egyszerűen csak így van esélyem megfékezni az olykor elhatalmasodni látszó káoszt. Így hát természetesen erről a témáról is listát gyártottam. Íme:

1. A korábban említett „radarszememnek” köszönhetően már a járástanulás előtt ledugóztam a másfél méteres magasság alatt fellelhető konnektorokat.

2. A késeket a legfelső fiókban tartom,

3. ahogy az üvegpoharak és a jénai edények is a fenti polcon foglalnak helyet. Ez nagyjából alap, ezekre szerintem minden anyuka gondol.

4. De ne feledkezzünk meg a sokak által a mosdó alatt tartott tisztítószerekről sem! Pakoljuk őket valami atombiztos helyre, ahol totyogónk nem találhatja meg! A mosogatógép tablettából olyat érdemes venni, ami egyesével van csomagolva, vagy még jobb házilag csinálni. (Citromsav, szódabikarbóna, só és kész is. Környezetbarát, olcsó, és a gyermekünknek se lesz komolyabb baja, ha ne adj’ Isten megkóstolja…)

5. A gyufát és az öngyújtót is egy magasan levő polcon tartsuk, lehetőleg zárt helyen! Kicsi rá az esély, hogy babánk használni tudná ezeket, de nem érdemes kísérletezni. Na meg mi van akkor, ha zsenigyerekünk van…

6. Én nem nagyon szoktam olajban sütni, de aki szokott, annak érdemes egy fröccsenésgátlót beszerezni.

7. Ha főzünk, elsősorban a falhoz közeli főzőlapot/lángrózsát használjuk, így kisebb rá az esély, hogy a kicsi magára rántja az edényt egy óvatlan pillanatban! A nyéllel rendelkező edényeket fordítsuk a fal felé!

8. Az asztalon ne tartsunk vázát, vagy más törékeny/nehéz díszt, nehogy a rosszcsont magára rántsa az abrosszal! Vagy ne használjunk abroszt… 😉

9. Ne tartsunk a gyerkőc számára elérhető helyen nejlonszatyrot, a fulladásos balesetek elkerülése érdekében!

10. Amire minél előbb érdemes megtanítani a babákat: a szemeteshez és a sütőajtóhoz nem nyúlunk, a hűtőt/fagyasztót – ha elérhető magasságban van – nem nyitogatjuk! Bevallom őszintén, mi Mátéval még mindig küzdünk néha a szemetes-kérdéssel. Nehéz lehet számára megérteni, hogy ő miért nem nyúlhat hozzá, amikor én igen… De szerencsére csak ritkán jut eszébe, és olyankor nagyon határozottan, de nem túl nagy feneket kerítve neki elmondom, hogy nem szabad. Pont, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Úgyhogy reménykedem, hogy nemsokára végleg leszokik a szemetes-fogdosásról, ahogy a nagykönyvben szereplő kisdedek is… 🙂 Ha gyermekünk nem az a fajta, aki elsőre szót fogad, és úgy nyugodtabbak vagyunk, szerelhetünk bababiztos zárat a sütő- és hűtőajtóra, illetve a mosdó alatti (vagy ki hol tárolja a szemetest) szekrény ajtajára.

Mindezek után azt se felejtsük el, hogy csemeténk napról napra nagyobb és ügyesebb lesz! Amit tegnap még nem ért el, azt holnap már simán megpiszkálhatja az ujja hegyével. Úgyhogy újra és újra ellenőrizzük a listánkat, és szükség szerint rendszerezzük az eszközöket, pakoljuk át a fiókokat! És ha mindezt betartjuk, még akkor is nagyon fontos: soha ne hagyjuk gyermekünket őrizetlenül a konyhában! Az ördög ugyanis pont olyan, mint egy kisbabás anyuka: nem alszik…

kuktanyu2

Reklámok

Egy gondolat “Biztonságban a konyhában” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s