Játékos rendteremtés

Szeretném, ha a gyerekeim mindennapjaiban helyet kapna a rend, pakolás illetve hogy ezek a szavak, ne teherként hassanak, hanem valami játékos dologként. Legyen számukra természetes, hogy amit elveszünk azt vissza is tesszük (egy idő után) a helyére. (Az megint egy más kérdés, hogy kinek mit jelent a játék helye és a rend fogalma).
Nagy örömmel fogadtam Kuktanyu múlt heti írását. Egyrészt azért is, mert jó volt hasonló gondolatú Anyát olvasni és már nagyon kíváncsian várom az ötleteit, másrészről pedig így bátorságot kaptam a következő gondolatom leírására.

Általában a délelőtti óráink a pakolásról, takarításról, főzésről és mindenfajta ház körüli tennivalókról szólnak. Sok Anyához hasonlóan, én is szinte mindent a gyerekeimmel csinálok. Munka közben énekelünk, mondókázunk, beszélgetünk. És mindeközben nagyobbik fiam (korának megfelelő) lelkesedéssel (még) mindenből ki akarja venni a részét. Kör-körös mozdulatokkal port töröl vagy fellépő segítségével műanyagokat mosogat, saját kis edényében főz, esetleg porszívózik stb.
De, hogy mi módon igyekszem ezt megvalósítani? Elsőként dallal próbálkoztunk (A Játékkészítő – Fő a rend című dalával). Ha megszólalt a zene, elkezdtünk pakolni. Ezt 1-1,5 éves kora körül szerintem már bárki kipróbálhatja. Együtt raktuk helyére a játékokat mókás formában. Sajnos nem mindig járt sikerrel, de kitartóak voltunk. Azóta már én is megtanultam, hogy sokkal nagyobb sikereket lehet elérnem, ha nem fürdés előtt kérem meg ilyenekre.

Legutóbb, ami már konkrét sikert aratott az egy fenyőfa díszítése volt. Kartonpapírból kivágtam egy fenyőfát és beszereztem ezernyi színes, csillogó díszeket. Közösen készítettük a fát és együtt ragasztottuk ki egy jól látható helyre. A mi esetünkbe a gyerekszoba ajtajára került. A „játékszabály” úgy hangzott, hogy minden általa szétpakolt kupac helyrepakolásáért jár egy dísz, melyet együtt fogunk felragasztani (ragasztópisztollyal). Nem vittük túlzásba és nem is ez volt a cél. Leginkább, ahogyan már írtam, azt igyekeztünk betartani, hogy naponta egyszer gyakoroljuk. Jelenleg a karácsonyfánk kész és még gyönyörködünk benne.

Lassan egy új projektet indítunk. Úgy tervezem, hogy egy sima kartonpapírra (esetleg egy két fával kiegészítve) állatokat ragasztanánk. A gyermek jutalma egy állatka lenne.

Gyöngy

Reklámok

2 gondolat “Játékos rendteremtés” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s