Pikk-pakk játékok

Nem tudom, ki hogyan van vele, de nekem időnként szükségem van 10 percre azonnal, hogy igyak egy kávét, felhívjak valakit vagy csak kikapcsoljak…. Na, ilyenkor jól jönnek azok a játékok, amikről tudom, hogy

1, Samu oda van értük,

2, teljesen lekötik a figyelmét és/vagy az energiát,

3, egyedül elszórakozik velük,

4, egy pillanat alat elő tudom varázsolni.

Ilyen játékokból találtok itt egy csokorra valót. Vannak közte könnyebbek, vannak nehezebbek, vannak fejlesztők és vannak “csak” szórakoztatók is.

Érdemes kitapasztalni mi az abszolút kedvenc, hogy vészhelyzetben tudjunk mihez nyúlni! Ha érzem, hogy elfogyott a türelmem, és kezdek rossz vágányra kerülni, akkor például mindig előveszem a gombos dobozt – garantált, hogy kapok 10 percet magamnak és közben Samu is jól szórakozik.

Ruhacsipesz

Finommozgás fejlesztő és a legtöbb gyerek imádja. Tegyük egy kosárba vagy az asztalra a csipeszeket, majd kérjük meg a gyerkőcöt, hogy csiptesse azokat a kosár szélére. Eggyel nehezbb verzió, ha színek szerint kell felcsippenteni egy kör alakú színskálára.

doboz

Doboz

Ha nagy doboz kerül a közelünkbe, azonnal csapjunk le rá – a nagy dobozból ugyanis akármi lehet: házikó, autó, emeletes ház, ágyikó, garázs…. legtöbbször semmit sem kell tennünk, csak oda adnunk a gyerekeknek. Samu imád belebújni, elfekszik benne mint egy téli álmot alvó maci.

pukis

Pukkantós papír

Ha nagy dobozunk van, akkor majdnem biztos, hogy pukkantós papírt is találunk benne. Ezzel még a felnőttek is imádnak elszórakozni, hát még a gyerekek. Terítsük le a földre, akár még le is ragaszthatjuk, hogy ne csúszkáljon, érdemes még a zoknit is levenni és indulhat a móka: lehet rajta lépegetni, szaladgálni, hemperkőzni.

uvegfolia

Üvegfólia

A gyakorlat ugyanaz, mint az előbb, csak az élmény más. Ragasszuk le az üvegfóliát úgy, hogy a ragadós fele kerüljön felülre és sétálhatnak rajta a gyerekek mezítláb. Új élményeket szerezhetünk a tapintás terén és új szavakat is elsajátíthatnak a gyerekek ezáltal.

kulcsok_zarak

Kulcsok és zárak

Egy újabb finommozgást segítő játék: találd meg a zárakhoz tartozó kulcsokat vagy a kulcsokhoz tartozó zárakat.

kupakok

Üvegek és kupakok

Korábban már írtam erről, az előző feladathoz nagyon hasonló játék. Talán még egyszerűbben is előkészíthető, hiszen különböző műanyag flakont majdnem minden háztartásban találni.

vonalon-jarni

Vonalon járás

Klasszikus Montessori-féle feladat. 🙂 Az egyensúlyérzéket fejleszti. Ragasszunk le egy lehetőleg hullámos vonalat vagy tegyünk le egy kötelet és kérjük meg játszótársunkat, hogy a vonalon menjen végig. Gyakorlottabbak akár vihetnek is a kezükben valamit, sőt akár egy pohár vizet is anélkül, hogy abból kiloccsanjon a víz.

szennyestarto

Kosár és golyó

Ez is egy korábbi bejegyzés témája volt már, nem kell hozzá más csak egy kellőképpen lyukas kosár és néhány golyó. Érdekesebbé tehetjük a játékot különböző színű vagy méretű golyókkal.

img_5095

“Kukáslabda”

Nagymotoros fejlesztésre és feles energia levezetésére is kitűnő gyakorlat. Tegyünk kis egy üres kukát, gyűrjünk össze pár papírgolyót (a méretet kinek kinek tudása szerint határozzuk meg) és indulhat a kosárlabda.

bubi

Buborékfújás

A fújás a hasznos tevékenység és beszédindító feladatnak is használják. Tegyünk vizet egy pohárba, adjunk hozzá egy szívószálat és garántált, hogy gyermekünk jól fog szórakozni.

ora

Óra hallgatása

Sok gyereket ejt ámulatba az óra. Samu például teljesen oda van értük, minden férfi, aki órát visel azonnal szimpatikus a számára. Adjunk kezükbe órát vagy ha hangosan tik-takol, ültessük a fali óra elé, és nézzük, ahogy tátott szájjal elmerülnek az összpontosításban.

pompomontes

Pon pon

Számomra a tavalyi év nagy felfedezése volt a pom pom. Nem tesz kárt semmiben és rengeteg mindenre lehet használni. Samu egyik kedvence a pakolás, öntögetés – pom pommal ezt is tökéletesen lehet végezni. A legalapabb játékhoz két tálka kell és egy kanál. Persze nehezíthetjük a feladatot, ha például szín vagy méret szerinti csoportosítást, válogatást kérünk.

img_5105

Csicseri borsó, bablencse…

Az öntögetést, kanalazást sok mindenre ki lehet terjeszteni. Nálunk nagy kedvenc a csicseri, bab, rizs. Samu szívesen kanalazza, önti, turkálja.

img_5082

Párna híd

Tegyük le a párnákat a padlóra és indulhat a benti akadályverseny. Fejleszti az egyensúlyérzéket, jókedvre derít és szerepjátékokhoz is tökéletes.

img_5073

Zene edényekkel

Zenélni mindennel lehet, de talán az edényekkel a legjobb. Elég pár edényt, kanalat kipakolni és számíthatunk néhány hangos, de mégiscsak “én-időre”.

img_5074

Gumiszalag

Egy konzervdoboz és jó pár (akár befőttes) gumi kihívást jelenthet sok totyogónak és ovisnak. Ha a felrakás már könnyűnek bizonyul, akár színekre vonatkozóan is nehezíthetjük a játékot.

szuro

Szűrő

Sokak kedvence a pipatisztító és a szűrő – akár a konyhában főzés közben is kellemes időtöltés lehet.

attachment_1940245000000027001_attach_1_1940245000000027001_20161209_105138-collage

Matrica

Matricát ragasztani minden gyerek szeret. Adjunk pár matricát és egy olyan felületet, amiről könnyen le is vehető a matrica. Samu hosszasan elbíbelődik először a matrica megszerzésével, majd a felragasztásával végül pedig a levétellel.

gombok

Gombok

Samu imádja a gombokat, van egy dobozunk telis-tele színes gombokkal. Időről-időre elővesszük és Samu kiönti a tálcára, összeszedi, öntögeti, sepregeti. Nagyon jó móka, ráadásul a finommozgást és a csippentést is fejleszti.

Ha viszont együtt a család és közös játékokhoz van kedvetek, olvassátok el Gyöngy beszámolóját.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s