Népi megfigyelések

Január 18 – Piroska napján, ha fagy, Negyven napig el nem hagy.
Január 22 – Hogyha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha esik, nem lesz jó bor az évben
Február 2 – Gyertyaszentelőn, ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél
Február 6 – Ha csikorog a fagy, a tél nemsoká abbahagy.

Kijelenthetem, hogy január 18-án nálunk fagyot, így ha hinni lehet a népi mondásnak, akkor még egy ideig el fog kelleni a bundás sapka. De hogy mi módon tudtuk meg?
Nagyon egyszerűen: két műanyag edénybe mindenféle színes img_5237dolgot tettünk, majd negyedig vízzel töltöttük. Mikor elkészültünk, az egyik üveget az ablakpárkányra, a másikat pedig, egy szeles helyre tettük. Az ablakpárkányra helyezett üveget naponta többször is meg tudjuk lesni és figyelemmel tudjuk kísérni a változásokat (olvadás-fagyás). Aztán kipróbáltuk az interneten látott buborékfújást is. Igazából nekünk kicsit máshogy sikerült, de ügyesebb anyukáknak, apukáknak és nagyobb gyerekeknek ajánlom kipróbálásra, mert a videó alapján igazán látványos is lehet. A nyáron használt szappanfújóval kell a mínuszokba buborékokat fújni, és elvileg kis apró zúzmarák sikeredhetnek belőle.
https://www.youtube.com/watch?v=hc93y4uNe7c

De ezen kívül, alkottunk egy benti időjárás megfigyelőt is. Az elkészítése egy asztalnál, de mégis külön-külön történt. Barnus a saját ollójával, filcével, papírjával vágott és rajzolt, míg én elkészítettem a megfigyelő korongot. 6 részre osztva, 6 különböző időjárást tudunk megfigyelni. Napsütés, felhő, havazás, fagy, vihar/eső, szél. Mikor kész lett, az igazat megvallva nem tudtam eldönteni, hogy mennyire fogja majd lekötni. De így pár nap elteltével, azt veszem észre, hogy napról napra egyre jobban szereti. Beépítettük a reggeli teendőink közé: redőnyfelhúzás, kikukkantás, megfigyelés: Napsütés? Havazás? Szél? Eső?
img_5238Mivel az ajtajára került és a saját magasságába, így napközben is sokszor jut eszébe, hogy kinézzen az ablakon és megállapítsa az aktuális időjárást. Személy szerint örülök neki, hogy akár egy napon belül több lehetőség is van. Nekem egy borongós napon a felhő jutott eszembe, Barna pedig észrevette a napot valahol elbújva a felhők között (melyet meg is mutatott) és szerinte sütött a nap, így aznapra a napocskára került a nyilacska.

Tervezek ennél egy sokkal interaktívabb táblát, de azt már filcből és azon az évszakok jellemzőivel is. Ha kész leszek, szívesen hozom a tapasztalataimat.

Gyöngy

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s