Érzések hete

Természetesen nem Samu vetette fel a témát – bár bízom bennem, hogy egyszer valami távoli jövőben, mondjuk edzésről hazafelé elmeséli, hogy éppen haragszik valakire, és nehezen tudja kezelni ezt a kellemetlen érzést….Na, de erre még várni kell! Addig is, úgy gondoltam, hogy ideje erről kicsit beszélnünk, mert szemmel láthatóan időről-időre elöntik a kicsi szívét és azon keresztül a testét az érzések, amin még nem minidg sikerül úrrá lennie. Elönti a harag, az én-akarom, a sértődés, vagy éppen a feneketlen öröm és lelkesedés. Pont az érzelmek nagysága volt az, ami miatt foglalkozni akartam a témával. Valahogy segíteni szerettem volna neki, hogy beazonítsa az érzéseket és megértse mi is történik ilyenkor. Így aztán óvatosan, de megpróbálkoztunk az érzelmek hetével.

erzelmek-osszerako-jatek-ml32350Okozott némi fejtörést, hogy hogyan is modjam úgy, hogy megértse és élvezze is, ezért aztán csak egy játékot hoztam, amit többféleképpen is játszottunk. Születésnapjára kapott egy érzelmekkel foglalkozó társasjátékot – ez volt az alap. Bár maga a játék hat különböző érzelmet mutat be, mi most csak hármat vettünk elő: öröm, szomorúság és harag (a másik három az unalom, csodálkozás és a félelem). Úgy gondolom, hogy ezek a leggyakoribb érzések, amivel találkozik és elsőre ennyi éppen elég is lesz. A duplo-hoz hasonló elemekből embereket lehet összerakni, mindegyiket más-más arckifejezéssel. Először csak elővettük, összetettük-szétszedtük őket, majd elkezdtem mesélni – innen lett igazán érdekes a játék. Leültünk a tükör elé és magunk elé tettük az érzelem-embereket. Egyesével elmeséltem melyik mit jelent és én magam is leutánoztam a figurák arcát. Samunak nagyon bejött az utánozósdi, és meglepően hamar ő is belekezdett a grimaszolásba! Mosolyogtunk, legörbítettük a szánk szélét és összehúztuk a szemöldökünk – mindezt a tükörben is néztük, hát mondhatom nem unta meg öt perc alatt 🙂 Persze elkalandoztunk közben, egy sor más fintort is kipróbáltunk – lufit csináltunk, beszippantottuk az arcunk, nyelvet nyújtottunk és fütyültünk.

Később változtattunk a játék menetén – megkértem Samut, hogy keresse meg a boldog/szomorú/haragos arcot és mutassa meg, hogy milyen is az. Ez így persze már komolyabb kihívás volt, de Samu lelkesedése továbbra is megmaradt. Ezért pár nappal később újabb elemmel bővítettük az eddigi játékot – készítettem saját érzelem-képet. Előkerestem olyan fényképeket Samuról, ahol nagyon egyértelműen tükröződik az arcán a boldogság, a szomorúság és a harag. Kinyomtattam majd poháralátétekre ragasztottam (a tartósságát akartam megnövelni :)). Samu nagy lelkendezéssel fogadta önmagát – pont ez volt a cél. A képeken is hasonlóan elmolyoltunk, mint az érzelem-embereken, majd párokat alakítottunk ki, az érzelem-embereket párosítottuk a képekkel.

Közben előkerült egy ellentéteket bemutató mesekönyv is, az első oldalon a vidám-szomorú párral. Ez nekünk pont kapóra jött! Samut kértem, hogy hozza a figurákat és ő img_5367rögtön meg is találta a helyüket. Újból és újból rácsodálkozom, hogy ahogy változik a fókusz, úgy kerülnek új megvilágításba a régi játékok, és egyre többféleképpen tudjuk őket használni!

Izgalommal vártam a játék fogadtatását – vajon a két éves autó-mániás fiam miként fog erre reagálni, lesz e türelme arcokat vágni a tükörben vagy érzelem-embereket összerakni. És kétszer is meglepett, először, hogy volt kedve, nagyonis, másodszor, hogy a mindennapokban szinte azonnal használni kezdte az új tudását. 🙂 Ha haragos, akkor azonnal összehúzza a szemöldökét, pont úgy, ahogy a tükör előtt csináltuk és igyekszik nagyon csúnyán nézni. Bízom benne, hogy ez a játék segít neki az érzelmei beazonosításában és hamarosan új érzelmekkel folytatjuk!

Ha valaki több érzelemmel szeretne foglalkozni, itt nagyon jó képeket talál!

Samu tanul

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s