A dalocskák ereje!

Januárban Gyöngy Játékos rendteremtés írásában már említette a dal és mondókák szerepét. Nagy örömmel olvastam az írását, mert én magam is arra jutottam, hogy egy kis éneklés és mondókázás mindent megold!

Örül a szívem, mikor egyre több hasonló gondolkodású anyatárssal sikerül beszélnem, mert ilyenkor lehetőség nyílik új dalok tanulására. Szerencsére a szomszéd városban tartanak ringatót (igaz, csak havi 1 alkalommal) így még közösségbe is tudtunk menni és frissíteni a repertoárt.

A baba-mama klubok is kivallóak lehetnek a tanulásra, és a gyermek közben ismerkedhet is más babákkal. Az ilyen programokat szerintem érdemes kihasználni, kis változatosságot visznek az ember hétköznapjaiba.

A ringató vezetője egy érdekességet mesélt a foglalkozás végén. Voltak kórházban gitáros kísérettel énekelni a koraszülött osztályon, és elmondta, hogy a picik műszerein is látható volt a zene jótékony ereje. Ez persze senkinek nem nagy újság, hisz temérdek cikk és tanulmány fejtegeti ezt a témát, de egész más mikor egy személyes tapasztalatot hall az ember. Az tény, hogy a gyermek fejlődésének sokat használnak a dalok és mondókák (látja és hallja miképp formáljuk a hangokat, szavakat) de a legfontosabb, hogy jókedvvel tegyük és ne erőltetve. Magamat nem tartom nagy énekesnek, így nekünk több a mondókánk, dalocskából pedig csak 3-4 és ezeket váltogatom. Na meg segédletnek ott az internet 😉

Amihez nálunk kellett a dalocskák ereje, az az öltözködés, de a kötelező védőoltásnál is sokat segített. Lényegében azt, ami nem csípte, észre sem vette! Nyilvános helyen persze sok anyuka nem mer énekelni, meg produkálni magát, inkább csak dajkál és csitítani próbál. Mi ezt a verziót is próbáltuk az elején, de végül szégyenlősségemet félretéve, már akárhol neki állok a kedvenc dalocskájának, mert rájöttem, számunkra az gyorsabb és hatékonyabb mint a puszta csitítás. Egy szó mint száz: A mi megoldásunk Gyöngyhöz hasonlóan az ének és mondóka!

Sólyom egyik kedvence az “Ember, ember, December” refrénje:

Ha ha ha havazik,
He he he hetekig,
Hú hú hú hull a hó,
Hi hi hi jaj de jó.

Persze ezt jócskán artikulálva szoktam előadni, ami mindig tuti siker!
Ezen kívül vannak még a ringatós, hintáztatós, cirógatós, lovacskázós, csiklandozós mondókák és dalok is, amiből mindenkinek lapul 1-2 a tarsolyában, ám ha mégsem, akkor itt egy hasznos oldal: egyszervolt.hu/dal
Jó dalolást 😉

Sólyom szárnyán

Reklámok

Egy gondolat “A dalocskák ereje!” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s