DIY babakonyha kartondobozból

Már terveztem egy ideje, hogy beszerzek Máténak egy babakonyhát. Úgy gondoltam, jópofa lesz együtt sütni-főzni, mindenki a maga kis konyhájában, a saját eszközeivel. A legkézenfekvőbb, viszont egyben legdrágább az lett volna, ha veszek egyet. Találtam is nagyon szép modelleket kb. 10000 Ft-tól felfelé. Kicsit aggódtam viszont, hogy mi van, ha a kisfiam egy hét után megunja a játékot. Ezért úgy gondoltam, inkább egy saját készítésű darabbal lepem meg Mátét.

Rengeteg jó ötletet találtam a neten DIY babakonyhákhoz. Hihetetlen, hogy egy kis fantáziával mennyi minden kihozható egy régi bútordarabból, vagy néhány kartondobozból. Csak egy kis fantázia, és két ügyes kéz kell hozzá. Én úgy gondoltam, a bútorlap nekem túl nagy falat lenne, úgyhogy nekivágtam, hogy kartondobozból készítsek konyhát.

Miután túl voltam az ötletgyűjtésen, és nagyjából letisztult bennem, hogy mit szeretnék, lerajzoltam, hogy fog kinézni a mi kis játékkonyhánk. Szerettem volna, ha hasonlít az igazi konyhánkra, így eszerint válogattam meg a hozzávalókat. Ezután átgondoltam, mi minden kell hozzá, és beszereztem a kellékeket. Még így is költöttem rá egy keveset, de igyekeztem minél kisebb büdzséből dolgozni, és minél több kéznél levő anyagot felhasználni.

Végül ezekre volt szükség:

 • 2 nagy, strapabíró kartondoboz
 • fekete kartonpapír
 • fehér kartonpapír
 • alufólia
 • egy fém keverőtál
 • 4 db használaton kívüli CD
 • 2 db egyforma kupak
 • egy darabka gégecső (ez helyettesíthető például egy műanyag flakon levágott fülével, amit bevonhatunk alufóliával)
 • olló
 • sniccer
 • ragasztópisztoly
 • piros zsírkréta
 • színes alkoholos filc
 • öntapadós faszínű tapéta (ez elhagyható, ha szép állapotú dobozaink vannak, vagy helyettesíthető csomagolópapírral)

1

Első lépésként bevontam a dobozokat a tapétával. Utána a fekvő dobozt egy halvány vonallal elfeleztem, hogy lássam majd az arányokat.

2

Ezután a fekete kartonból kivágtam egy négyzetet, és a „munkapult” egyik felére ragasztottam, erre pedig a négy CD került, ezzel a főzőlap el is készült. A „munkapult” másik felén sniccerrel kivágtam egy akkora kört, hogy a fém tálat bele tudjam süllyeszteni. Az eredetileg zöld kupakokat először bevontam alufóliával, aztán rájöttem, hogy karácsonykor használtam a dekorációhoz ezüstszínű festékszórót, így inkább azzal fújtam le. De az alufóliás módszer is jól nézett ki! A kupakoknak, és a gégecsőnek is kivágtam a megfelelő méretű lyukakat a tál mögött, és besüllyesztettem. Így elkészült a mosogató is.

3

Ezután következett a sütő. Ehhez megint a fekete kartont használtam. Egy nagy téglalapot, és öt kis kört vágtam ki belőle. A téglalapot felragasztottam a doboz elejére, majd körbevágtam a „sütőajtót”a sniccerrel. Piros zsírkrétával néhány vízszintes vonalat is rajzoltam a kartonra, hogy még élethűbb legyen. Az ajtó feletti részre ragasztottam a fekete korongokat, ezek lettek a tűzhelygombok. Ezután már csak a fogantyú hiányzott, amihez egy hosszú csíkot vágtam ki kartonból, és bevontam alufóliával. Sniccerrel két mélyedést vágtam a sütőajtóba, és belesüllyesztettem a fogantyút. A belső oldalon lehajtottam a kilógó kartont, és hozzáragasztottam az ajtóhoz, hogy strapabíró legyen. A mosdó alatti szekrényt már csak körbe kellett vágni, és a már ismert módszerrel elkészíteni hozzá a fogantyút, amit ide persze függőlegesen tettem fel.

4

Most következett az álló kartondoboz, amire mikrót és hűtőt terveztem. Először is húztam egy segédvonalat a fekvő kartondoboz magasságában. Az ez alatti részt nemes egyszerűséggel körbevágtam, és fehér kartont ragasztottam rá. Erre is került egy alufóliával bevont karton fogantyú, és már kész is volt a hűtőajtó. A mikró egy picit bonyolultabb volt. Ennél az ajtó kivágásával kezdtem, mert itt alufóliával vontam be az ajtó körüli részeket, és az alufóliával finoman kell bánni. A sniccer könnyen letéphet belőle darabkákat, elrontva az összképet. Miután sikerült szépen felragasztanom az alufóliát, a fekete kartonnal vontam be az ajtót, és tettem rá egy fogantyút is. Ezután még egy hosszúkás téglalapot vágtam ki a fekete kartonból, amit a mikróajtó mellé ragasztottam. Erre filctollal „gombokat” és „kijelzőt” rajzoltam.

5

A mikró és a hűtő közé beragasztottam egy kartonpolcot, hogy ne a hűtőben landoljanak a mikróba betett ételek. Ezután már csak össze kellett ragasztani a két elemet, és őszintén szólva magam is meglepődtem, hogy milyen pöpec lett a végeredmény. J

6

Még mielőtt Máté megláthatta volna, a végső helyére állítottam a konyhabútort, és egy kicsit berendeztem. Tettem a tűzhelyre néhány játékedényt, kapott egy konyharuhát és egy mosogatószivacsot. Még egy hűtőbe való rekeszt is találtam, amibe játékgyümölcsöket is raktam. Alig vártam a kisfiam reakcióját!

7

Szerencsére a várt hatás nem maradt el! 🙂 Máté tapsikolt örömében, mikor meglátta az új játékát. A mikró tetszett neki legjobban (érdemes volt vele annyit bajlódni), vagy fél órán keresztül pakolta ki-be az edényeket, és nyomogatta a „gombokat”. Ezután mosogatott is egy kicsit, aztán sütött-főzött, pakolászott hosszú ideig. A végén persze azt is ki kellett próbálni, hogy belefér –e ő is a sütőbe.

Hogy mennyire lesz tartós a játékkonyhánk, arról majd később fogok referálni. Akárhogy is, azt gondolom, megéri rászánni egy kis időt és energiát arra, hogy saját kezűleg készítsünk játékot a gyermekünknek. Nekem nagyon jól esett látni, hogy a saját kezem munkája ekkora örömet okozott a kisfiamnak…

Kuktanyu

Reklámok

Egy gondolat “DIY babakonyha kartondobozból” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s