Montessori alapok – kozmikus megismerés

A Montessori módszer negyedik alapterülete a kozmikus megismerés vagy másképp: bevezetés a tudományok világába – talán mind közül ez a legizgalmasabb! Annyira tág és sokrétű, amennyire a gyerekek kivancsisaga az. Gondoljuk csak a sok “mi az?” és “miért?” kérdésre, amit naponta feltesznek nekünk. A gyerekek mindent tudni akarnak, mindent szeretnének felfedezni, megismerni és kipróbálni – és ki mástól számíthatnak segítségre, mint a szüleiktől.

Ez a teIMG_5511rület ezt a határtalan kiváncsiságot igyekszik kielégíteni. A kozmikus megismerés tulajdonképpen mindent magában foglal, a körülöttünk levő világ és önmagunk megismerését is. A testrészektől kezdve az állatvilágon át a naprendszerig tényleg minden beletartozik! Mariann a képzésen úgy fogalmazott, ez a Montessori módszer koronája. Nézzétek meg a játékokat és döntsétek el magatok, ti hova sorolnátok!

Pont a sokrétűsége miatt nem is tudok egy teljes listával szolgálni, hanem elsősorban ötletadónak szánom az itt következő játékokat.

 

img_5512.jpgTestrészek

Viszonylag sokat használjuk a testrészek megnevezését a mindennapi életben, így már az egész kicsik is hamar megtanulják. Egy ilyen puzzle vagy egy otthon elkészíthető kirakó is segíthet a tanulásban.

IMG_5563Állatok testrészei

Az állatok megismerése iránti vágy is viszonylag hamar felébred – az emberi archoz, testhet hasonlóan készíthetünk az aktuális kedvencről kirakót. A boltban kapható Montessori eszközöknél alapelvárás, hogy a pontos valóságot mutassák be – nem találunk majd bájosan nagy szemű vagy éppen lila figurákat. Erre figyeljünk oda a saját készítésű játékoknál is. A cél az, hogy a képről egyértelműen felismerhető legyen a hús-vér példány.

Növények részei

A növényeket se hagyjuk ki a listából: fák, virágok részeinek bemutatására alkalmas puzzle, kirakó.

IMG_5567Növények/állatok élete – körforgás

Ahogy a hetek, hónapok, évszakok váltják egymást, minden gyermeknek feltűnik a körforgás és az átalakulás. Akár színes képekkel, rajzokkal is bemutathatjuk, hogyan lesz a magból virág, vagy az ebihalból béka. A nagyobbakkal akár már el is ültethetünk egy napraforfót vagy csíráztathatunk babot – elsőnek mindenképp valami látványos megoldást keressünk 🙂

IMG_5570Földrajzi alapismeretek

Nagyobbak első környezetismeret óráinak is beillik ez a játék. Egy egyszerű rajz és fényképek segíthetnek a különböző tájak megkülönböztetésének tudományát. Hogy még közelebb hozzuk az élményt, akát otthin is elkészíthetjük a tavakat, szigeteket, félszigeteket stb. – nem kell más csak egy virágalátét, némi gyurma és víz. Formázzuk meg a szigetet és öntsünk vizet az alátétbe – kész is a tó. 🙂

Vízben, földön, levegőben

Állatokról készített képeket vagy figurákat használhatunk ehhez a csoportosítós játékhoz.

IMG_5564Országok

Nagyobbak, kisikolások számára lehet jó móka ez a puzzle – megismerni a földrészeket, országokat…

Föld

…vagy az egész Földet….IMG_5565Univerzum

… vagy akár az egész világegyetemet. Miért is ne?!

IMG_5573Ki a szabadba

És természetesen a sok-sok gyönyörű Montessori eszköz nézegetése között ne feledkezzünk meg róla, hogy a kint szerztt tapasztalat is aranyat ér 🙂

IMG_5405

További nagyszerű ötleteket találhattok Kis tudós sorozat köteteiben – egy tucat otthon is kivetelezhető kisérlet gyerekeknek.

Samu tanul

A sorozat korábbi részei:

Montessori alapok – tudás első kézből

Montessori alapok – praktikus eszközök

Montessori alapok – érzékelés

Montessori alapok – matematika

A befejező részben a saját tapasztalataimről számolok be …. hamarosan a blogon

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s